Foredrag om menneskets bestræbelser på at blive lykkelig 

Dette foredrag er en filosofisk vandring gennem historien for at besvare spørgsmålet om de forskellige tiders opfattelser af hvad det vil sige at være lykkelig. Platon mente det var noget man kunne opnå ved filosofiske anstrengelser, mens Aldous Huxley mente, at lykken opstår som et biprodukt, mens man er i gang med noget andet. Margaret Oliphant spørger: ”Hvilken lykke gives der, som ikke er erhvervet med større eller mindre smerte”? Det havde H. C. Andersen gjort erfaringer med og kunne skrive: ”Det gør ikke noget man er vokset op i en andegård, når blot man har ligget i svane æg”. Den amerikanske psykolog Dan Gilbert skelner mellem en umiddelbar og en syntetisk lykke. Pointen er, at livet ikke arter sig som man ønsker, og heller ikke skal gøre det. Med den syntetiske lykke får skuffelser, nederlag og tab en psykologisk frigørende betydning. Foredraget former sig som et opgør med den traditionelle græske filosofi om, at man ved at gøre sig umage, kan nå frem til lykken, en tro der lever videre i tidens positive psykologi. Dette foredrag blev afholdt på Folkeuniversitetet i København den 6. oktober 2016.

Foredrag om sorg, sorgarbejde og sorgens forudsætning for personlig udvikling

Det kan være svært at få plads til at sørge, for man bliver snart mødt med kravet om ”at komme videre”. Sorg tager imidlertid tid! Sorgens gennemlevelse er uløseligt forbundet med muligheden for personlig udvikling. Det er derfor det er farligt at medicinere sig ud af en sorg, for man risikerer at gå menneskeligt i stå. Der er meget nødvendig sorg i barndommen, mange afkald der skal accepteres for at nå frem til modenhed. Foredraget bygger på en kronik i Kristeligt dagblad, ”Sorgs styrker vores medmenneskelighed” fra den 15. dec. 2016. Dette foredrag blev første gang afholdt den 8. april 2017, for medarbejderne på akutinstitutionen ”Udsigten” der arbejder under Københavns Kommunes socialforvaltning.

 

Om det moderne ægteskabelige cølibat – og den uundgåelige utroskab

Hvor Luther ville legitimere begæret og anvise det en plads i ægteskabet, stillede Tirso de Molina sin Don Juan i modsætning til den bestående orden. Har de to opfattelser af kærlighed og erotik noget at sige moderne mennesker? Lykkedes det Luther at få begæret til at blomstre i ægteskabet, og hvad har Luther og Don Juan i øvrigt at gøre med, at det moderne forældreforhold ofte er forbundet med cølibat? Har Don Juan noget at sige den moderne elsker? Eller er hans rolle udspillet efter kvindefrigørelsen? Er det muligt for kvinden at forløse og frigøre manden? Dette foredrag blev første gang afholdt den 1. november 2017 i Humlebæks sognegård.

Prisen for et foredrag er 8500 kr for en aften plus transport.

 Psykolog Finn Korsaa - Vimmelskaftet 41 A, 3. sal - 1161 København K - Telefon 31 31 30 10 - Email: Finn@korsaa.dk
  • Du er velkommen til at stille spørgsmål.
    Spørg hvis der er noget du er i tvivl om – og spørg om det du har det svært med, er noget som du tror jeg kan hjælpe dig med.

    Jeg vil gerne kontaktes: